Primul satelit din lemn din lume, creat în Japonia, pornește către spațiu

de: Ozana Mazilu
06 11. 2024

Într-o premieră mondială, cercetătorii japonezi au lansat marți primul satelit construit din lemn, într-un experiment menit să testeze potențialul lemnului în explorarea spațială. Satelitul, numit LignoSat, a fost dezvoltat de Universitatea Kyoto și compania de construcții Sumitomo Forestry și urmează să fie transportat către Stația Spațială Internațională (SSI) cu ajutorul unei misiuni SpaceX. Ulterior, LignoSat va fi eliberat pe orbită, la aproximativ 400 de kilometri deasupra Pământului.

Satelitul miniatural are misiunea de a evalua durabilitatea lemnului în condițiile extreme din spațiu și de a explora potențialul unui material complet regenerabil. Takao Doi, astronaut și cercetător la Universitatea Kyoto, subliniază scopul proiectului: „Cu lemnul, un material pe care îl putem produce singuri, am putea construi locuințe, trăi și munci în spațiu pentru totdeauna”.

Lemnul, un material cu potențial în explorările spațiale

LignoSat își propune să demonstreze că lemnul poate fi un material utilizabil în spațiu, deschizând astfel noi perspective pentru explorarea lunară și marțiană. Echipa condusă de Takao Doi are o viziune îndrăzneață, care include un plan pe 50 de ani pentru plantarea de copaci și construcția de locuințe din lemn pe Lună și Marte. Pentru a-și susține scopul, echipa a dezvoltat acest satelit certificat de NASA, cu scopul de a proba durabilitatea lemnului în spațiu.

Koji Murata, profesor de științe forestiere la Universitatea Kyoto, subliniază că lemnul nu este un material nou în tehnologie: „La începutul anilor 1900, avioanele erau construite din lemn. Ar trebui să fie fezabil și pentru un satelit”. În spațiu, lemnul este chiar mai durabil decât pe Pământ, deoarece absența apei și a oxigenului previne putrezirea și inflamarea acestuia, adaugă Murata.

Pe lângă durabilitate, LignoSat mai are un avantaj major: impactul redus asupra mediului. Spre deosebire de sateliții tradiționali din metal, care generează particule poluante de oxid de aluminiu la reintrarea în atmosferă, satelitul din lemn va arde complet, cu o poluare mult mai scăzută. Doi sugerează că, dacă această tehnologie funcționează, viitorul ar putea interzice sateliții din metal: „Dacă dovedim că funcționează, vrem să prezentăm ideea lui Elon Musk și SpaceX”.

Lemnul în tehnologie: aplicații industriale viitoare

Pentru construcția lui LignoSat, cercetătorii au folosit honoki, o specie de magnolie japoneză, care s-a dovedit cea mai potrivită pentru aplicații spațiale. Honoki, utilizat tradițional pentru teci de săbii, s-a evidențiat ca material ideal în urma unui experiment de 10 luni pe Stația Spațială Internațională. Satelitul a fost asamblat fără șuruburi sau lipici, folosind tehnici tradiționale japoneze de prelucrare a lemnului.

Odată ajuns pe orbită, LignoSat va rămâne în spațiu timp de șase luni, iar componentele electronice de la bord vor monitoriza cum rezistă lemnul la condițiile extreme de temperatură, care variază între -100 și 100 de grade Celsius în fiecare 45 de minute, în funcție de poziția față de soare. Totodată, satelitul va testa capacitatea lemnului de a reduce impactul radiației spațiale asupra semiconductorilor, o proprietate care ar putea fi utilă pentru construcția de centre de date viitoare.

Kenji Kariya, manager la Sumitomo Forestry Tsukuba Research Institute, consideră că această tehnologie aparent simplă ar putea stimula industria lemnului în contextul expansiunii civilizației către Lună și Marte: „Poate părea depășit, dar lemnul este de fapt o tehnologie de ultimă generație pe măsură ce civilizația se extinde către spațiu”.